Psihoterapija - Novo mesto 031-751-255

natasa@psihoterapija-novomesto.eu

Programi

ZA BODOČE STARŠE:

Rojstvo otroka spada med najlepše in najpomembnejše življenjske dogodke.  Otrok običajno oplemeniti partnerski odnos, je krona odnosa in pikica na i partnerstvu. Vsaj v večini primerov je tako, da se partnerja ob otroku še bolj povežeta,  sta si v oporo in pomoč, ko se učita biti mama in oče. Starševstva se namreč moramo naučiti. Učimo se ga korak za korakom, tako kot se naše drobceno bitje razvija in raste. Dejstvo pa je, da starševstvo ni le osrečujoče, je  lahko na trenutke tudi zelo naporno. Posebno v prvih mesecih otrokovega življenja zna biti precej težko. Ob skrbi za otroka, neprespanih nočeh in utrujenosti, ob vplivu hormonov,  poporodni otožnosti in mogoče tudi poporodni depresiji,  zna življenje z otrokom negativno presenetiti mamico in očka.

Da bi se  mladi starši znali izogniti stiskam in se lažje spoprijeti z neprijetnimi spremembami, ki jih morebiti doletijo, skušamo s programom prispevati k oblikovanju realnih pričakovanj o tem, kakšno je lahko življenje v novi družini v prvih mesecih in prvem letu otrokovega življenja. Posebno pozornost namenimo tudi mamicam,  ki otroka pričakujejo brez partnerja. Spremembe po rojstvu otroka namreč doletijo tudi enostarševske družine, ki se prav tako morajo naučiti poskrbeti zase ob otroku, ki prihaja v njihovo življenje. V programu so strnjena tako znanstvena spoznanja kot praktične izkušnje predavateljice, ki je tudi sama mama dveh otrok.

V dveh različnih oblikah se torej skušamo pripraviti na vlogi očeta in matere ter odgovoriti na vprašanje, kako ustvariti pogoje, da bodo prvi meseci z otrokom, kljub veliki spremembi, čim lepši.

 • Predavanje ROJSTVO DRUŽINE
 • Predavanje PRIČAKUJETA OTROKA

 

ZA STARŠE, PARTNERJE IN POSAMEZNIKE: 

 • KAKO RAZVIJATI ČUSTVENO INTELIGENCO (kako pomagati otroku razvijati spretnosti, da se bo v življenju “znašel”; skrita moč čustev; kako dovoliti otroku vsa čustva- zakaj je to potrebno in kaj nas pri tem ovira; kako razvijati čustveno inteligenco pri odraslemu; kako so naši odnosi pri tem vpleteni…)
 • KAKO PREMAGATI NASILJE (psihično in fizično nasilje; kako zamenjati neustrezne vzorce vzgajanja s konstruktivnimi; kako pomagati otroku izražati jezo; otrok kot žrtev nasilja)
 • RAZVIJMO OTROKU OBČUTEK LASTNE VREDNOSTI (kako se soočati z neuspehom otroka; kako otroku pomagati premagovati poraze in krepiti samozavest; pomen očeta in matere pri krepitvi občutku lastne vrednosti pri otroku – razlike; kako krepiti samospoštovanje skozi postavljanje meja; kako dati otroku pohvalo, potrditev, ki si jo morda sam pogrešal…)
 • KAKO POSLUŠATI, DA TE BODO OTROCI SLIŠALI? (kako poslušati z empatijo; kako slišati, kaj otrok sporoča; strategije in tehnike dobrega poslušanja in kvalitetne komunikacije…)
 • TUDI STARŠI IMAMO PRAVICO DO NAPAK (zakaj je pomembno, da priznamo napake; smo preambiciozni kot starši; napake in naša samopodoba; dovoliti otroku, da se iz napak uči…)
 • PRAZNIKI, PROSTI ČAS IN POČITNICE – KAKO JIH PREŽIVETI (pomen čustvene aktivnosti; kaj je kvaliteta časa; prisotni – odsotni starši in posledice; kaj otrok resnično potrebuje; ko je daril preveč; kako obdarovati; zakaj so prosti dnevi naporni)
 • RAZVAJENOST IN POSTAVLJANJE MEJA (meje in pravila- zakaj so pomembna in kako jih sooblikovati; razlike med čustveno in materialno razvajenostjo; kako reagirati ob otrokovem »izsiljevanju«; kje je meja med razvajenostjo in ljubeznijo)
 • DOBER PARTNER – DOBER STARŠ. KAJ PA SAMOHRANILCI? (kaj predstavlja temelj družine in kako ustvariti kakovosten partnerski odnos; kaj pa starši samohranilci-kako naj skrbijo zase in kako naj vzgajajo; pomen samozavesti očeta in matere pri vzgoji; posledice »neskrbi zase« za otrokov razvoj; kako presegati vzorce naučene v svoji družini…)
 • ZADOVOLJSTVO, ZDRAVJE IN ČUSTVA V NAŠIH ODNOSIH (kako doseči zadovoljstvo v naših odnosih; kako se le to povezuje z zdravjem; kakšen pomen imajo neizražena čustva na človekovo zdravje; kako izražati čustva)
 • KONFLIKTI-KAKO SE JIH ZNEBITI (zakaj so konflikti pomembni in kako jih reševati; kakšne so posledice nereševanja konfliktov; dovoljenje za prepire…)
 • KAKO OBVAROVATI OTROKA PRED ODVISNOSTMI (vrste odvisnosti- motnje hranjenja, droga, alkohol, spolnost, delo; kako ustvariti okolje, da se odvisnosti ne razvije; opozorilni znaki in izhodi…)
 • DOMA IMAMO MLADOSTNIKA (kako reševati konflikte z mladostnikom; kaj najstnik potrebuje in kaj nam sporoča s svojim vedenjem; kako pomagati najstniku, ki zabrede v težave; smo starši res vsega krivi)
 • KAKO POMAGATI OTROKU PRI UČENJU (tehnike in metode uspešnega učenja; spodbuda in pomoč otroku pri učenju; vzroki za nenaden padec pri šolskem uspehu…)
 • NAŠE MALE TRMICE (kako se spopasti z otrokovo trmo; zakaj se otrok trmari; tehnike in načini soočanja z izbruhi trme; so izbruhi jeze neizogibni; dovoliti otroku vsa čustva; zakaj ne moremo »ukrotiti« našega malčka) 

 

Programi za starše se izvajajo v obliki predavanj in v obliki skupine za starše. Predavanja za starše izvajamo tudi v dogovoru s šolo, vrtcem ali drugo organizacijo.

ZA LOČENE:

 • SKUPINA ZA SAMOPOMOČ (Ločitev predstavlja enega izmed najbolj stresnih dogodkov v življenju posameznika in celotne družine. Čustvena stiska, ki spremlja reorganizacijo družine, je pogosto globoka in dolgotrajna. Na mesečnih srečanjih si skupina posameznikov z izkušnjo ločitve nudi podporo in spodbudo ob soočanju z novo življenjsko situacijo).